Hafta İçi: 09:00-18:00

Sıkça Sorulan Sorular

Burun Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Kimler Burun Estetiği Ameliyatı Olabilir?

    Estetik girişimler insanın kendisini “daha iyi hissetmek” için yaptırdığı ameliyatlardır. Eğer burnunuzda belirgin bir şekil bozukluğu varsa ve bunu düzelttirmek size kendinizi daha rahat, daha uyumlu, daha güvenli hissettirecek ise uygun bir aday olabilirsiniz.
    Burnunuz çok büyük veya küçükse
    Burun ucunuz düşük veya sarkıksa,
    Burnunuz önden bakıldığında genişse
    Dışarda veya içerde eğrilik varsa
    Burnun iki tarafı arasında asimetriler varsa
    Burun deliklerinde sorun varsa
    Burun ucunuz konuşurken veya gülerken fazla hareketli ise
    Nefes problemleriniz varsa ameliyat adayısınız. Daha sonraki basamakta ise doktorunuza gidip muayene olmanız ve şikayetleriniz doğrultusunda size nasıl bir burun yapılabileceğini bilgisayar üzerinden yapılacak bir simülasyon çalışmasında görmeniz gerekiyor. Simülasyon çalışmaları bire bir ameliyat sonuçlarını yansıtmamakla beraber, üzerinde konuşulacak somut bir taslak teşkil etmeleri bakımından hem sizin, hem de doktorunuz için faydalı olacaktır. Estetik beklentilerle beraber fonksiyonel olarak sıkıntılarınız bulunabilir. Eğrilik, kazalara bağlı asimetri, konka büyümesi gibi problemleri estetik burun ameliyatı sırasında düzelttirebilirsiniz ve bu şekilde yapılması zaten önerilmektedir. Ameliyat yaşı olarak bayanlarda 16-17, erkeklerde 17-18 yaş bir sınır olarak kabul edilebilir. Alınacak sonuç aslında psikolojik bir iyileşme sağlayacağı için ameliyat öncesinde kendinizi nasıl hissettiğinizin de önemi var. Bu bakımdan aşağıdaki testi doldurup kendinizi değerlendirebilirsiniz. İyi bir sonuç alınmasını etkileyen faktörler şunlardır:
    – Burun derisinin kalınlığı
    – Eğrilik olması
    – Daha önce operasyon geçirilmiş olması

  • Burun Estetiği ile Birlikte Hangi Operasyonlar Yapılabilir?

    Burun estetiği ( rinoplasti ) için bizlere başvuran hastaların, yalnızca yüzde 20’si sadece burun şeklinin bozukluğu şikayeti ile başvuruyorlar. Diğer yüzde 80’lik kısmı burnunun şeklinden rahatsız olmakla birlikte, burun tıkanıklığı, nefes alıp vermede zorluk, burun akıntısı, geniz akıntısı, horlama, sabah yorgunluğu, alerjik burun yakınmaları, burun kaynaklı baş ağrısı şikayetleriyle başvuruyorlar.
    Burun estetiği sonrası en önemli hedeflerimizden birisi burnun doğal, yüze uyumlu, güzel bir hal almasıdır elbette. Fakat aynı esnada başta burun tıkanıklığı olmak üzere diğer şikayetlerin de giderilmesi önemlidir.
    Estetik operasyon sırasında burun kıkırdağı yada kemik eğriliği varsa, bunun giderilmesi burun tıkanıklığını ortadan kaldıracaktır. Aynı şekilde büyümüş burun etlerinin küçültülmesi burundan rahat nefes alınmasına oldukça katkıda bulunacaktır.
    Daha çok çocuklarda gördüğümüz ama hiç azımsanmayacak ölçüde erişkinlerde de burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkan, geniz etinin varlığı estetik operasyon sırasında ortadan kaldırılabilir ve nefes almayı çok iyi hale getirebilir.
    Baş ağrısı, burun akıntısı ya da geniz akıntısı şikayetiyle gelen kişilerde, saptanan kronik sinüzit varlığında aynı anda burun estetiği ve sinüzit cerrahisi yapılabilir.
    Burunda şekil bozukluğu ile birlikte horlama şikayeti sıklıkla birliktelik gösteren bir durumdur. horlamanın en önemli sebeplerinden birisi de burun problemleridir ve aynı esnada bu sorun da giderilebilir. Unutulmamalıdır ki; burun estetiği yalnızca burnun şeklini güzelleştirmeyi hedeflemeyen, aynı anda burnun fonksiyonlarını da düzeltmeyi amaçlayan, burunla ilgili saptanan diğer problemlerin de aynı esnada ortadan kaldırıldığı bir operasyondur.

  • Kötü Yapılmış Bir Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır?

    Kötü yapılan bir burun belli özelliklere sahiptir. En çok rastlanan özellik, burun çatısının tam kapanmamış olması ve burun ucu ile burun kökü kısmının ayrı parçalarmış gibi görünmesidir. Bunun en sık nedeni burun sırtındaki kemiğin haddinden fazla alınmış olmasıdır.
    Kötü burun estetiği diğer bir özelliği, burun uç kısmının çok aşırı incelmiş olmasıdır. Bu da yine kötü bir şekilde burun ucundan haddinden fazla kıkırdak alınmasının sonucudur. Oysa burun ucunda çok önemli göreve sahip olan kıkırdakların belli boyutta sağlam bırakılması gerekir.
    Bazen bu kıkırdakların tamamının çıkarılmış olduğunu görüyorum. Özellikle bu tip burun olgularında burun ucu sanki mandalla sıkılmış gibidir (pinched nose).
    Yine kötü yapılmış burun özelliği burun ucunun çok aşırı kaldırılması sonucunda önden bakılınca burun içinin görünmesidir. Oysa bayanlarda burun ucu dudak ile en fazla 100 – 110 derece yapmalıdır. Erkeklerde ise bu açı 90-100 olabilir.
    Erkek hastalarda ise burun sırtı profilden düz görünmelidir. Kötü yapılmış bir burunda burun sırtı kavisli ya da oyuk olabilir.
    Kötü yapılmış burun düzeltilmesi için yapılan ameliyatlara sekonder burun estetiği ya da revizyon estetiği diyoruz. Bu şekilde hastaların en büyük şansı ilk düzeltme ameliyatıdır. Bu ameliyat direkt olarak soruna yönelik olmalıdır. Sorun dışında başka birtakım düzeltmeler ya da denemeler yapılması risklidir ve sonraki ek ameliyatlar neden olabilir. Revizyon ameliyatı sayısı arttıkça düzeltme teknik olarak zorlaşır, başarı şansı da azalır.

  • Erkek Hastada Estetik Burun Ameliyatı

    Erkek hastalar da giderek artan bir oranda estetik burun ameliyatı istemektedirler. Batı ülkelerinde estetik burun ameliyatı olan hastaların dörtte biri erkeklerden oluşmaktadır.
    Erkekte burun estetiğini kadınlardan ayıran bir takım temel farklılıklar vardır: 1. Erkek hastada estetik görünümde en ön planda tutulması gereken şey maskülen görüntünün korunmasıdır. Bunun nasıl yapılacağı ise her hastanın yüz tipine ve harmonisine göre değişebilir. Genel bir kaide olarak burun ucu çok kaldırılmaz, çok inceltilmez ve kalkık bir burun yapılmaz (zaten kadın hastalarda bile doğallığı bozduğu için artık nadiren yapılmaktadır). Burun dudak arasındaki açı kadınlarda 105 derece iken erkeklerde 90 derece civarında tutulur.
    Düz ve uç kısım hafif kalkık bir burun hedefleniyorsa göz çevresi, elmacık kemikleri ve çene hatlarının daha belirgin olması feminize olmayı engelleyen bir denge yaratır. Silik bir çene yapısı ve elmacık kemikleri burnu olduğundan daha büyük de gösterebilir. Dengeyi sağlamak için hastaya bu alanlarda da girişimler önerilebilir.
    Genel olarak burnun çok küçültülmesi, düz bir burun yapılsa bile yüksekliğinin güçlü tutulması, projeksiyonun iyi olması daha doğal ve olumlu bir sonuç verir.
    2. Erkek hastaların istekleri kadın hastalardaki kadar homojen bir bütünlük içermez. Yani erkek hastalar bazen sadece burun kemerinden, burun ucunun düşüklüğünden veya burun ucunun genişliğinden şikayetle başvurabilirler. Sadece bu kısmı yaptırmak onlar için yeterli olabilir. Zira erkek burnunda kabul görmüş standart bir estetik biçim yoktur. Kadın burnunda ise genelde arzulanan ve altın oranlarla da tanımlanabilen bir estetik şekil vardır ve buna ulaşmak için burunda gereken bütün alanlara müdahale edilir.
    3. Bazı erkek hastalarda burun ameliyatı için temel motivasyon daha iyi nefes almak olabilir, görüntü ile ilgili istekler nefes problemine yol açan travma sırasında ortaya çıkan sekonder değişikliklerden kaynaklanabilir.
    4. Orta yaş ve üzeri erkeklerde vücut imajı genellikle yerine oturmuştur ve çok dikkat çekici değişiklikler yapmak hastayı mutsuz edebilir. Buna karşı ergenlik döneminde olan ve genetik mirası olarak gelen burun şekliyle barışık olmayan bir hastada yine konservatif ama belirgin değişiklikler yapmak daha iyi bir seçenek olabilir.
    5. Erkek hastalarda ameliyat sonrası nasıl bir görüntü ortaya çıkabileceği mutlaka dijital imaj teknikleri ile bir taslak üzerinde tartışılmalı ve hastanın ne kadar bir değişiklik istediği anlaşılmalıdır.
    6. Daha temkinli davranılmasına rağmen erkek hastalardaki revizyon oranları kadınlarınkinden biraz daha fazladır.
    7. Erkek hastalarda cilt daha kalın ve yağlıdır, bu durum ameliyat sonrasında şişliklerin daha uzun sürmesine yol açar. Bu cildi biraz daha iyi hale getirmek ve gözenekleri sıkılaştırmak için estetik burun ameliyatı öncesi veya sonrasında fraksiyone karbondioksit lazer uygulanması çalışılan cildin kalitesini arttırır. Orta yaş ve üzeri erkek hastalarda akne rozasea ve bunun ileri bir versiyonu olan rinofima olgularına da rastlanabilir. Böyle hastalarda burun ucuna genişlik veren yapı burun ucu kıkırdaklarından ziyade cildin aşırı kalın olması olduğu için estetik müdahalenin buna göre planlanması gerekir.
    8. Erkeklerde kemik ve kıkırdak yapıların daha kalın olması, özellikle kemik kırılan ameliyatlarda yüzde daha fazla morarma ve şişliğe neden olabilir.
    9. Erkek hastalar kadınlara göre spor ve travma nedeni ile daha çok burun yaralanması öyküsüne sahiptirler. Septum deviasyonuna erkek hastalarda daha fazla veya daha belirgin ölçülerde rastlanır. Estetik burun ameliyatı sırasında bunu da mutlaka düzeltmek gerekir.
    10. Erkek burunlarında etnik karakterler kadınlara göre daha belirgindir. Ülkemizde rastlanan etnik burun tipleri ise ‘Karadeniz Burnu’, ve ‘Arap Burnu’ olarak sınıflandırılabilir.
    a. Karadeniz Burnu: Derisi nispeten ince, ama çok belirgin kemeri olan, burun ucu aşağı doğru çıkıntılı, çok geniş olmayan burunlar.
    b. Arap Burnu: Uzun, aşağı doğru genişleyen ve burun ucunda kalın bir derisi olan hastalardır. Burun ucu destek olmadığı için sarkıktır.

  • Çok Geniş Burun Tabanını Nasıl Daraltıyorsunuz?

    Karşıdan bakışta burun yüzünüz de çok geniş ve büyük duruyor olabilir. Bu genişlik kemik kısımda, burun ucunda veya burun tabanından kaynaklanıyor olabilir. Özellikle burun tabanı genişlikleri mimiklerle daha da belirgin hale gelirler. Üst kemik kısımdaki genişlikler ise yüze ablak bir ifade verir. İki göz birbirinden çok uzakmış gibi durur.
    Çok geniş burun tabanını nasıl daraltıyorsunuz ?
    Burnun taban kısmından ve burun girişinden ihtiyaca göre 3-5 mm doku çıkararak yapıyoruz. Yaptığımız kesiyi dışarıdan görebilirsiniz. 7 ila 10 gün sonra aldığımız özel dikişlerle kesiyi kapatırız. Dikişleri aldıktan sonra kesi yerinde bir ay kadar kızarıklık olabiliyor. Genellikle dikiş yerlerinde iz kalmaz. Bazen belli belirsiz bir iz kalmakla beraber ihmal edilebilir bir izdir bu.
    Burnum karşıdan bakışta aşırı geniş değil. Ama biraz geniş gibi, yüzüme göre geniş olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
    Karşıdan bakışta her iki gözünüzün iç kısmından çene yönüne doğru iki adet hayali bir dikme inin.İdeal burunda burun bu dikey çizgileri yana doğru aşmaz. Eğer aşıyor ise burun yüzünüze göre geniş duruyor demektir.

  • Dar Burun

    Burnun yüzde çok ince ve dar durması estetik anlamda hoş olmayan bir görüntü vermekle kalmaz ciddi nefes darlığına da neden olur.
    Burun darlıkları
    · Burun ucunda
    · Burun orta kısmanda
    · Burun üst kısmında
    · veya her üç kısımda birlikte olabilir.
    Burun ucu darlıklarında sanki burun mandalla sıkılmış gibidir. Bu yüze sinirli bir ifade verir. Burun orta ve üst bölüm darlıklarında ise burun yüzde ince bir çizgi gibi belli belirsiz durur.
    Burun ucu darlıkları sebebi nedir? Nasıl bir teknikle düzeltmek gerekir?
    Burun ucu şeklini veren iki adet kıkırdak dokudur. Bu kıkırdak dokunun zayıflığı veya olması gerektiğinden daha az miktarda olması bu sorunun sebebidir. Kıkırdakdaki bu sorun doğuştan olabileceği gibi daha önce geçirilmiş ameliyatlara da bağlı olabilir. Eksik olan kıkırdakları yerine koymak, zayıf olanları güçlendirmek sorunu çözer.
    Burun orta kısım darlıklarını nasıl çözüyorsunuz?
    Burun orta kısım darlıklar için daralmış olan kıkırdaklar arasına açıcı kıkırdaklar koymak gerekir. Bu kıkırdaklar asla dışardan görünmez ve el ile hissedilmez
    Burun üst kısım darlıkları için ne yapıyorsunuz?
    Burun üst kısım darlık sebebi kemiklerin birbirine çok yakın durmasıdır. Kemikleri keserek hareketli hale getiriyorum. Daha sonra bu hareketli kemikleri olması gereken yerine getiriyorum. Tekrar eski yerine kaymaması için alçı yeterli oluyor.
    Evet dar bir burnum var ama darlık düzeltilince yüzüme yakışacak mı?
    Burnunuzun darlığını giderirken ölçümüz sizin yüzünüz. Yüzünüzün diğer yapıları ile uyumlu bir düzeltme oldukça hoş duracaktır.

  • Burun Estetiği ile Birlikte Hangi Operasyonlar Yapılabilir?

    Burun estetiği ( rinoplasti ) için bizlere başvuran hastaların, yalnızca yüzde 20’si sadece burun şeklinin bozukluğu şikayeti ile başvuruyorlar. Diğer yüzde 80’lik kısmı burnunun şeklinden rahatsız olmakla birlikte, burun tıkanıklığı, nefes alıp vermede zorluk, burun akıntısı, geniz akıntısı, horlama, sabah yorgunluğu, alerjik burun yakınmaları, burun kaynaklı baş ağrısı şikayetleriyle başvuruyorlar.

    Burun estetiği sonrası en önemli hedeflerimizden birisi burnun doğal, yüze uyumlu, güzel bir hal almasıdır elbette. Fakat aynı esnada başta burun tıkanıklığı olmak üzere diğer şikayetlerin de giderilmesi önemlidir.

    Estetik operasyon sırasında burun kıkırdağı yada kemik eğriliği varsa, bunun giderilmesi burun tıkanıklığını ortadan kaldıracaktır. Aynı şekilde büyümüş burun etlerinin küçültülmesi burundan rahat nefes alınmasına oldukça katkıda bulunacaktır.

    Daha çok çocuklarda gördüğümüz ama hiç azımsanmayacak ölçüde erişkinlerde de burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkan, geniz etinin varlığı estetik operasyon sırasında ortadan kaldırılabilir ve nefes almayı çok iyi hale getirebilir.

    Baş ağrısı, burun akıntısı ya da geniz akıntısı şikayetiyle gelen kişilerde, saptanan kronik sinüzit varlığında aynı anda burun estetiği ve sinüzit cerrahisi yapılabilir.

    Burunda şekil bozukluğu ile birlikte horlama şikayeti sıklıkla birliktelik gösteren bir durumdur. horlamanın en önemli sebeplerinden birisi de burun problemleridir ve aynı esnada bu sorun da giderilebilir.

    Unutulmamalıdır ki; burun estetiği yalnızca burnun şeklini güzelleştirmeyi hedeflemeyen, aynı anda burnun fonksiyonlarını da düzeltmeyi amaçlayan, burunla ilgili saptanan diğer problemlerin de aynı esnada ortadan kaldırıldığı bir operasyondur.

  • Kemerli Burun

    Burun estetiği olmak isteyenlerin bir çoğu kemerli burunlarının düzeltilmesi isteği ile gelirler. Bizim ülkemizde kemerli burun sık görülmektedir. Kemerli burnu düzeltirken erkeklerde düz bir burun sırtı elde etmek olmalıdır. Bayanlarda ise düz bir burun sırtı uygun olduğu gibi isteğe göre çok hafif bir kaviste yapılabilir. Kavisten kastım ılımlı bir kavis, ılımlıdan öte bir kavis burna hoş bir görüntü vermez.

    Kemeri törpü ile mi traşlayarak mı alıyorsunuz ?

    Kemer Kıkırdak ve kemik olmak üzere iki kısımdan oluşur. Kıkırdak kısımlardaki fazlalık traşlayarak alınır. Kemik kısımdaki fazlalık ise traşlayarak alınabildiği gibi törpülerle de alınabilir.

    Ben iki yöntemi de seviyorum. Kemer büyükse traşlıyorum, küçük kemerlerde ise törpüyü yeğliyorum. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın önemli olan bu işlemi çok dikkatli yapıp düz bir burun sırtı elde etmektir.

    Kemeri çıkardıktan sonra ameliyat esnasında kemiklerim kırılacak mı?

    Burun kemiklerinin kırılması veya kesilmesi işlemine osteotomi diyoruz. Osteotomi tüm burun estetiklerinde gerekli değildir. Fakat kemeri alınan her estetik ameliyatta gereklidir. Amaç kemer alındıktan sonra burun sırtında oluşan açıklığı kapatmaktır. Osteotomi işlemi burun içinden veya yanaklardan yapılabilir. Bu işlem için çeşitli boyutlarda kemik kesici aletler kullanılabilir. Ben 2mm lik çok küçük kemik kesicileri tercih ediyorum. Çünkü daha az travmatik. Buda ameliyat sonrası morluk ve şişliklerin daha az olmasını sağlıyor…

    Kemer alındıktan sonra burun sırtında ağrı olur mu?

    Kemer ne kadar büyük olursa olsun alındıktan sonra bir ağrı olmaz.Ancak bir hassasiyet olması normaldir.ve genellikle hızla geçer

  • Rinoplasti Burun Tıkanıklığını, Nefes Alma Şikayetlerini Giderir mi?

    Burun tıkanıklığının sebebi septum kıkırdağının deviasyonu ise bu eğriliğin rinoplasti ameliyatı ile düzeltilmesi de nefes alma şikayetlerini giderecektir.